Extracţie molar de minte

Aprilie 2012

Dacă tot am vorbit de Spitalul de stomatologie, să vă iau puţin frica de extracţia molarilor de minte. La mine a durat cam o oră şi jumătate. În prealabil am luat doar antibiotice. Pe internet am citit că e bine să pui comprese reci şi înaintea operaţie şi să îţi ungi buzele, mai ales în colţuri.
Deoarece mi s-a făcut anestezie nu am simţit absolut nimic, de fapt n-am simţit nici când mi-a făcut anestezia de jos căci îşi făcuse deja efectul cea pentru măseaua de sus. Se auzea doar cum taie gingia şi se simţea cum se ridică măseaua. Nici nu mi-am dat seama când au fost scoase de tot. Am primit măseluţele într-un tifon şi am plecat acasă. Dacă aveţi pungi dinalea cu gel pe care le ţii în congelator, ar fi bine să le luaţi cu voi să le puneţi imediat după intervenţie.
Eu am început acasă cu comprese reci+o pungă cu gel. Ar fi fost bine două, dar m-am descurcat şi cu una. Nu e indicat să ţineţi mai mult de 20 de minute compresa. Eu lăsam 20 de minute şi făceam o pauză de 20 de minute.
În ziua intervenţiei şi a doua zi am mâncat mere răzuite cu biscuiţi pisaţi, supă clară cu paste frunzuliţe, pe care le înghiţeam, pâinea înmuiată în supă, piure cu carne tăiată bucăţi foarte mici ca să le pot înghiţi, fulgi de ovăz fierţi în apă şi amestecaţi cu banane pisate. Am citit că nu e bine să mănânci lactate, dar nimeni cu ştia exact de ce. Cică nu e bine când iei antibiotice (pe prospect nu scrie nimic), sau bacteriile din lapte (crud) afectează procesul de vindecare. Eu am mâncat a doua zi griş în lapte şi n-am avut probleme.
Dureri am avut doar în prima seară şi simţeam gust de sânge în gură. Şi aveam rană la colţul gurii, care durea când deschideam gura, fiindcă se rupea mereu coaja formată. Am uns cu Bepanten. A doua zi m-am putut spăla pe dinţi, dar nu puteam deschide prea mult gura, aşa că am clătit şi cu ceai de muşeţel, dar cu atenţie în partea operată.
48 de ore după operaţie se atinge punctul maxim al umflăturii. Până atunci trebuie răcit periodic.
În prima seară am avut şi febră 37,2. Am înţeles că e normal până la 38, dacă nu persistă.
În toată perioada aceasta am slăbit 1 kg şi ceva, mă simţeam fără putere şi oboseam repede, dar am trecut cu bine peste toate. Ceea ce vă doresc şi vouă!

_________________________________________________________________________________________

Septembrie 2017

A venit timpul şi celorlalţi doi molari de minte. Aceştia crescuseră frumos, drept, fără probleme. Dar începuse să mi se deplaseze un dinte din faţă şi mă gândeam că motivul ar molarul de minte, care, crescând, împinge ceilalţi dinţi.
Acum nu am mai putut să ajung la spital, aşa că am fost la un cabinet stomatologic, dar despre asta vă povestesc în altă postare.
Având în vedere că ambii molari erau ieşiţi, intervenţia a fost destul de uşoară. La 15-20 de minute după ce m-am aşezat pe scaun deja eram pe drum spre casă.
În prealabil am citit postarea din 2012 (nu-mi mai aduceam prea bine aminte) şi m-am pregătit mai bine. Am băgat punga cu gel la congelator, mi-am uns câteva zile la rând colţul gurii, am făcut cuburi de gheaţă din ceai de salvie, am preparat o supă-cremă. Antibiotice am început să iau cu o seară înainte (împreună cu probiotice). Aveam reţetă pentru 10 pastile, eu am luat doar 5 (cu o seară înainte, în ziua intervenţiei şi a doua zi). Două seri am avut o senzaţie de rău şi vomă, despre care cred că a fost cauzată de antibiotic – în mod normal nu am astfel de probleme. Analgezicul de pe reţetă nu l-am luat.
După intervenţie (la ora 11) m-am simţit destul de bine. Pe la ora 13 am aruncat tifonul îmbibat de sânge. Efectul anesteziei (2 înţepături jos, 2 sus) a început pe la ora 14 să dispară. Am avut ceva dureri (suportabile) maxim o oră, apoi a început să mă jeneze firul cu care a fost cusută gingia de sus. Cu timpul a devenit tot mai deranjant şi a început să mă doară limba. Am sunat la cabinet să merg să mai taie din capete, dar nu au vrut.
Apoi a început să mă doară tare limba şi gâtul. Era insuportabil, deoarece mă durea când vorbeam, când beam apă, când mâncam şi când înghiţeam (saliva se acumula în gură şi trebuia în mod conştient s-o înghit). A doua zi la fel de rău, de parcă aveam laringită. Când m-am uitat atent în oglindă, am observat o pată lunguiaţă albă pe marginea limbii şi un cocoloş alb pe pielea de care e prinsă limba în spate (se vede ieşind doar când scoţi limba), exact lângă ultima măsea. Iniţial am crezut că sunt pietre amigdaliene (văzusem cândva la o emisiune), dar căutând informaţii am ajuns la concluzia că sunt afte. N-am avut niciodată afte, aşa că nu ştiam. Pe forumurile americane apare frecvent combinaţia extracţie şi afte. Am citit că ţine între 7 şi 30 de zile şi că nu prea ai ce să-i faci să dispară mai repede. Se recomanda clătirea gurii cu apă cu bicarbonat de sodiu sau cu sare. Eu am clătit atent cu apă cu bicarbonat, apă cu sare, ceai de salvie (stomatologul mi-a zis să nu folosesc/beau ceaiuri primele 2 zile, doar apă, deoarece sunt o sursă de bacterii – nu mi s-a părut logică explicaţia şi pe paginile străine era chiar recomandat, aşa că am ignorat indicaţia), şi mi-am luat şi PlantaGingival (firma PlantExtrakt) de la plafar. Luni-marţi a fost deja mult mai bine.
Febră n-am făcut, colţul gurii nu s-a rupt, de umflat m-am umflat, dar extrem de puţin, aproape insesizabil. La 10 minute de la intervenţie eram deja acasă şi cu compresa rece pe obraz. 20 de minute gelul, 20 un prosopel ud. Aşa am ţinut-o 2 zile, iar noaptea am dormit cu capul mai ridicat (aşa este recomandat) şi cu un prosop ud drept compresă. Pentru răcirea din interior am citit că sunt bune cuburile de gheaţă din ceai de salvie. Îmi pregătisem, dar dinţii mei n-au rezistat să fie atâta timp în contact cu gheaţa.
Rana s-a vindecat foarte repede. A treia zi era acoperită cu ceva cocoloşi albi, la fel şi măseaua alăturată. Nu este nimic rău, ba din contră, este un semn de vindecare. Am citit că e crusta obişnuită care se formează pe orice rană, dar, în gură fiind mediu umed, nu se face crustă maro.
Dacă n-ar fi fost nenorocitele de afte, aş fi fost pe picioare deja a doua zi. Din cauza lor nici n-am putut să mănânc normal (analizând starea rănii aş fi putut). Supă-cremă, supă cu tăiţei, măr cu biscuiţi, fulgi de ovăz fierţi în lapte cu banană, griş în lapte, pâine moale de la aparat, kefir (făcut în casă) – acesta este ideal şi după tratamentul cu antibiotice, deoarece ajută la refacerea unei flore intestinale echilibrate.
După o săptămână mi-au fost extrase firele şi acum aştept să dispară gaura rămasă în locul măselei de jos şi cocoloşul de gingie rămas sus.

 

 

 

One thought on “Extracţie molar de minte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s