Cum să (nu) mergi degeaba la Biblioteca Naţională a României

Am mers special şi mi-am făcut card de acces la Biblioteca Naţională  pentru 3 cărţi, de care aveam nevoie. Nu m-am dus aşa la întâmplare, ci am studiat mai întâi catalogul electronic şi toate cele 3 titluri apăreau pe site.

Ajunsă acolo la camera cataloagelor aflu că sunt “fericita câştigătoare”: 1 carte n-are cotă înregistrată (“Înseamnă că e la noi, dar încă n-a fost înregistrată, nu ştim unde este”), 1 carte are cotă, dar cota respectivă nu apare pe lista cotelor disponibile, iar a 3-a carte n-are cotă fiindcă ??? nici nu m-a mai interesat de ce nervi aveam.

Din moment ce apăreau pe site, nici nu mi-a trecut prin cap că sunt înregistrate doar să ne aflăm în treabă. Cu ce mă ajută să ştiu că publicaţia pe care o caut este undeva prin beci? Iar cea mai mare aberaţie mi se pare existenţa cotei, dar indisponibilitatea cărţii. Adică acea carte este înregistrată ca fiind într-un anumit loc în bibliotecă, dar de fapt nu este? De ce trebuie să caut cota cărţii, iar apoi să verific dacă acea cotă este disponibilă?

 

Ca să fii cât mai eficient şi să nu mergi degeaba sau să pierdeţi timp acolo:

  • înregistrează-te în prealabil aici şi când ajungi acolo doar semnezi ceva, ţi se face poză şi apoi se tipăreşte cardul
  • caută aici cartea de care ai nevoie. Este aceeaşi pagină ca şi aceea pe care o accesezi la bibliotecă. Jos vezi un tabel “TABEL COTE DISPONIBILE”. Aici verifici dacă cota cărţii tale (în cazul în care i s-a atribuit) este disponibilă.
  • vezi dacă apare un cod în coloana “Cotă”. Notează codul şi verifică-l în tabel. Dacă nu apare în tabel, n-are rost să mai baţi drumul.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s