Detergent lichid făcut acasă

Acest detergent lichid  îl folosesc de aproximativ 6 luni şi sunt foarte mulţumită de el. Spală ca orice detergent folosit, dar un miros proaspăt, de rufe spălate.

Eu am făcut cantitate triplă şi mi-a ieşit o grămadă, abia acum e spre sfârşit. Depinde şi de săpunul folosit, care îl face mai mult sau mai puţin vâscos, astfel încât poate mai trebuie adăugat apă.

Pe pagina de unde am reţeta scria că se folosesc 150-200 ml per spălare, dar trebuie să te şi orientezi în funcţie de duritatea apei. Al meu fiind mai vâscos, folosesc un căpăcel rotund de la un detergent lichid. De asemenea, nu este indicată folosirea pentru fibre naturale (lână, mătase), deoarece ar umfla fibrele.

Reţeta

  • 4 linguri sodă de rufe (NU caustică!)
  • 30 g săpun de casă
  • câteva picături de ulei esenţial, opţional
  • 2 l apă

Săpunul se răzuie sau se taie mărunt cu un cuţit. Apa se pune într-o oală, se adaugă săpunul şi soda şi amestecând uneori se fierbe până când s-a dizolvat totul. Oala trebuie să fie mai mare, deoarece se formează spumă.

Se lasă 1 oră şi se fierbe iar, amestecând. Se lasă la răcit. Se va îngroşa mai mult sau mai puţin, depinde de săpun.

După 6-24 de ore se amestecă şi se încălzeşte iar până când devine lichid. Dacă e prea gros, se mai poate adăuga apă. Se adaugă uleiul esenţial, se lasă puţin la răcit şi se transferă în recipiente.

Cu timpul se va îngroşa. În cazul acesta se mai poate adăuga apă. Al meu e ca o piftie, dar nu l-am mai diluat. Îl scot cu o lingură.
Sursă (germană): http://www.smarticular.net/biowaschmittel-selbst-herzustellen-ist-leicht-umweltfreundlich-und-preiswert/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s